Sommarträff i Vånafjärden juli 2010

Söndagen den 18 juli kl 12:00 kom, trots att regnet ”hängde i luften”, cirka 45 personer till Vånafjärdens Bönhus för att, liksom i fjol, lyssna på ErikTures historiska återblick och att delta i byvandringen med temat ”Lär känna din by”. Flera hade kommit långväga för att delta.

Tures senaste bok ”FOTOBOK ÖVER VÅNAFJÄRDEN ÅR 2010” introducerades och alla fick möjlighet att bläddra i denna och kommentera. (Bokmtrl kan hittas på "Hemsidor")

Vandringen startade på övre byvägen och Ture berättade om Konsumbutikerna, turistcaféet, skolan, Lundbäcksrian, sommarladugårdarna, kärrvägen, skvaltkvarnar i bäckforsen, kvarnstenarna, barackbyn i krigstiden, tjärdalen, nya fornminnen m m.

Vid 15:30-tiden samlades  hela ”gänget” i Bagarstugan hos Anita och Göte Brannelid ”Oppi Träsket”. Där inmundigade vi nygjorda laxsmörgåsar, kaffe med hembakade mjuka kakor. Vi blev underhållna med vacker sång av musikstuderande Heidi Karlsson, Vånafjärdsbo sedan några år. Dessutom framförde VigertsAnders (boende i Stockholmstrakten) och VigertsMargaretas dotter Maria (boende i byn) en mycket uppskattad sång på Kalixmål.

En frågetävling om gamla "kvinnosaker" genomfördes och vinnare blev Arne Fredriksson, på besök i sin hemby från sitt sedan många år boende i Thailand.

Det blev återigen en minnesrik eftermiddag tillsammans med bybor och andra med rötter i byn.

Tack till er alla för att ni kom och gjorde dagen och ett särskilt tack till vår entusiastiske och drivande Ture Strömbäck, alias ErikTure, som aldrig tycks ligga på ”latsidan” och till Anita och Göte Brannelid som inbjöd oss alla att träffas i deras fantastiska "Bagarstuga".

Sonia Strömbäck

 

Tack webmaster Ture för utmärkt sammanställning av bilderna!

Bildserie över byvandringen(hav tålamod det tar några sekunder att ladda ner)